Türkiye’den İtalya’ya Gönderilen Ürünlerde Aflatoksin Tespit Edildi
Son zamanlarda yaşanan gıda güvenliği sorunlarına bir yenisi eklendi. Dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den İtalya’ya gönderilen ürünlerde ‘ciddi’ uyarılar yapıldı. Ülkeye geri gönderilen Antep fıstıklarının ardından bu sefer kuru incir ve narların içinde Aflatoksin tespit edildi.
Aflatoksin B1 Miktarı İzin Verilen Değerin 2 Katı Çıktı
RASSF sitesinde yayımlanan bildirimlere göre, Bulgaristan’a yönelik yapılan kontrollerde, Türkiye’den gelen kuru incirlerde Aflatoksin B1 miktarı izin verilen değerin 2 katından fazla çıktı. Maksimum 6.0 µg/kg – ppb olması gereken miktar, 33.0+/-9.9 olarak tespit edildi. Benzer şekilde, narlarda da asetamipirid ve sulfoxaflor maddeleri bulundu. Asetamipirid miktarı izin verilen değerin üzerinde çıkarken, sulfoxaflor miktarı da izin verilen sınırların üzerinde tespit edildi.
Türkiye’den İhraç Edilen Kuru İncirlerde Aflatoksin B1 Belirlendi
İtalya’ya gönderilen kuru incirlerde de Aflatoksin B1 tespit edildi. Maksimum izin verilen miktarın yaklaşık 2 katı kadar Aflatoksin B1 içerdiği belirlendi. Yetkililer, gıda güvenliği konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.